Tuesday, July 2, 2013

Travel: Bangkok, Thailand

Assalamualaikum...

Sawadikaaaa..

Kapal terbang selamat mendarat di Suvarnabhumi Airport, Bangkok. Perjalanan ke Bangkok takde lah lama sangat, dalam 1 jam 45 minit. Sempat lah tengok cerita melayu yang Farid Kamil berlakon tu. Ngam-ngam mendarat habis satu cerita.

Bermula di airport, kami dijemput oleh Mr. Sam. Tourist guide kami kat sana. Orangnya baik dan sangat mesra. Lepas keluar dari airport kami terus menuju ke masjid berdekatan. Mr Sam tahu kami ni orang Islam jadi dia bawa terus ke masjid untuk solat.

Menuju ke Hotel, mulanya kami dimaklumkan ke Miramar Hotel. Namun atas beberapa kesilapan teknikal, kami terpaksa berjalan sedikit ke hadapan menuju ke Hotel Grandeville. Ok, hotel sangat selesa. Best...



Sebenarnya hotel kedua ni lagi best dari yang pertama...hehe

Sepanjang perjalanan dalam bas tu, benda yang best adalah public transport dekat Thailand. Teksi, bus dan tuk tuk... Teksi comey-comey dengan color pink, kuning.. menarik.. Bila tengok dari atas banyak teksi berkumpul dah macam mainan pon ada...

Tudiaa... Pink kaler gitu... Aweks2 sila naik ye... 

Yang ni plak Yellow ... kadang-kadang tengok yang kuning hijau tu macam Brazil pon ada...

dan ini... tuk-tuk yang tak mengerti erti undang-undang jalan raya.. kalau dia jalan memang laju.. dan biasa bagi diorang ni crossway.. yang bestnya cilok sana sini macam tak de penumpang...

The best part ,time jalan ke tourist centre. Naik boat... Sambil naik tu aku sempat jugak bagi ikan makan... Dan ada jugak orang yang menjual macam-macam kat atas sungai tu.. Floating Market namanya...


Ni uncle yang jual sampan comel-comel tu...

Sempat la jugak tengok candi ni...

Ni nbest... kreatif sangat... tapi tak sempat beli time ni.. next time maybe...

Malam di China Town.... Busy betulll

Bayar 60 baht menaiki tuk-tuk yang gila laju ni buat kitorang sakit pinggang.haha... credit to model : Abid, Alip dan Kak Ain...

Tujuan utama gi China Town ni sebenarnya nak rasa durian kat sini...

Durian..sangat besar... tapi aku suka lagi durian Malaysia.. 


Durian+Pulut+Pelam... Ni makanan yang kitorg cuba rasa... Aku makan durian ngan pelam je.pulut tu kurang minat...

Jalan tak sah kalau tak shoping kan... This is.. MBK Mall... tempat yang best untuk shoping. Atas Naraya. Kalau nak tempat harga ok-ok sila ke tingkat 6 ya...

Susah nak carik makanan halal kat sini.. nasib baik ada satu level kat mall ni yang sediakan halal food.. Kali ni pekena tomyam Koong dengan Chili Prawn Rice. Harga agak mahal... tapi rasa sedap lagi Malaysia... Makanan yang best biasalah TOMYAM...

Sebelum balik, sambar sikit jajan dari Bangkok... Terbaek...

Ada lagi beberapa tempat yang dituju... Tapi cukuplah.. Seminggu dekat Bangkok buat rasa rindu je nak air bersih kat Malaysia ni... Dan seperti biasa masalah utama adalah toilet.... Botol air sentiasa dibawa ke toilet
itu adalah biasa...

See you next time... 

Kap Kun Ka....

Mr Sam our tourist guide n Julie... Ni ambik kat airport masa nak balik... daaaa









5 comments:

El Hardy said...

waa..kak yong g melancong laa...kg min siam ni....hehehew :P

ekin schmidt said...

nk smyg seng x kt sna?
air seng x nk dpt since g blik air kne bwk air.
eish! tu dah sah2 toilet die xbrape good kn? ke ok? huhu

Azhafizah Md Nor said...

bestnye dapat jalan jalan ke tempat orang.sangat enjoy kan!

biQa Hatmin said...

min siam awat tak jumpa kak yong kat sana..haha xbalik kg ke

ekin.. semayang senang, masjid ada je... org islam pon ramai .bab toilet tu payah sikit sbb xde sinki, tu yg bawak botol...hahaha

fiza.. ye best tgk negara org.. lain budaya, lain cara, lain2..huhu byk jugak boleh blaja kat tmpt org ni..

dong dong23 said...

coach outlet
nike blazers
nike air huarache
jordan retro
christian louboutin shoes
michael kors handbags
cheap jordans
louis vuitton handbags
nike uk
kate spade
cheap oakley sunglasses
mont blanc pens
kobe 9
true religion jeans
giuseppe zanotti
celine handbags
vans shoes outlet
true religion
gucci outlet
louis vuitton handbags
michael kors outlet
designer handbags
nike free run
rolex watches
michael kors outlet
nike uk
ralph lauren
michael kors handbags
oakley outlet
jordan 4
michael kors outlet
louis vuitton
vans shoes
louis vuitton handbags
gucci outlet
michael kors outlet
timberland outlet
nike air jordan
adidas shoes
adidas ultra boost
20167.12wengdongdong