Tuesday, May 22, 2012

Eh... Dah bulan Rejab?

Assalamualaikum..





ANAK: Mak..mak.. kenapa kita puasa bulan Rejab? Kan ke lambat lagi nak bulan puasa? (soalan innocent anak darjah1)
MAK: Macam ni ... Bulan rejab ni bulan yang mulia.. Nabi s.a.w bersabda, bulan Rejab bulan Allah, bulan Syaaban bulanku,dan bulan Ramadhan bulan umatku.
ANAK: Jadi apa kaitan dengan puasa? seriously adik tak paham la..
MAK: Kita akan dapat banyak kelebihan yang boleh kita manfaatkan dengan memperbanyakkan ibadah. Contohnya puasa, solat sunat, zikir, beristighfar, baca Al-Quran dan sebagainya. Jadi esok hari pertama iaitu awal bulan rejab...
ANAK: Awal bulan??? YEY!! mak dapat gaji kan..kan kan...

DANG!!!! (bunyi kepala ditukul dengan tukul besi plastik kedai RM2)

ANAK: Adeh.. kenapa pulak ni...
MAK: Lain kali kalau orang cakap dengar dulu.. Ehem.. berbalik pada tadi.. Bulan rejab ni kalau kita puasa banyak yang kita akan dapat.. kejap mak ambik iPad ...


ANAK: 5 hari je ke? sikitnya...
MAK: Nah! Ambik iPad ni dan search kat web Dakwah ni.. Mak pun baca situ tadi.. 


ANAK: wokey! cun lah...
MAK: Cun xcun.. baca tau jangan bukak teletubies ke, pingu ke, pokemon ke kat youtube tu. Mak jotos nanti. Mak nak pergi toilet kejap...

Padahal.. si emak sudah ngantuk untuk melanjutkan post ni.. Haha.. selamat menjalani ibadah di bulan rejab.. Beramallah mengikut kemampuan masing-masing. :)


4 comments:

miza kimbum said...

moga2...selamat =)

blog-tips-kurus said...

balik out-station nak puasa la. tq ingatkan kita.. :-)

*kelas mak dgn ipadnya tuuuuuuu..

merahitujambu said...

terima kasih share..tapi sy telepas tuk berpuasa..uhuk

Azhafizah[フィザ] said...

Marilah kita berpuasa di bulan rejab ni.moga amalan kita diterima..insyaAllah.