Wednesday, May 30, 2012

Cuti Sekolah Jangan Cuti Kerja


Cuti sekolah dah tiba, tapi yang tak ada kaitan dengan cuti tu jangan nak mengada-ngada buat-buat lupa. Kerja tetap kerja. Nama pun pekerja jadi kerja lah betul-betul. Mentang-mentang boss takde pergi outstation dia pun out terus. Cuba ambik contoh yang elok2, budak sekolah cuti sekolah pun reti cari kerja part time. Tak kira lah cuci kereta ke, kerja jual jagung ke, crispy crepe ke yang penting diorang pun tau nak cari duit time cuti. 

Yang memusykilkan aku ialah pekerja dewasa yang tak reti nak kerja. Ngular je.. Kalau memang takde kerja takpe, ni kerja berlambak sana sini, tapi duk opis menghadap facebook. Bukan tak boleh nak ngadap facebook tapi kalau ye pun agak-agak la bro. Bila orang bagi kelonggaran tu jangan ambil kesempatan. Siapkan kerja tu ikut priority. Dah siap nak facebook ke nak blog ke ape ke semua boleh. No problem punya. 

Yang kerja kedai makan lain pulak perangainya. Bila taukeh takde mula la dia duduk bersembang je, main msg tersengih-sengih tak perasan pelanggan datang...hilang g toilet sampai sejam, hisap rokok pun sampai berjam. Customer yang order air pun tak dapat , yang order makanan pun dah kenyang makan hati. Bila di tegur jawapannya.. ya..ya..ya.. tapi papaya betul.. Silap haribulan ada kena bungkus hantar balik negeri baru tau.hahaha

Inilah senarionya. bukan mintak jadi pekerja yang "work hard" ... cuma kalau boleh nak yang "work smart". pandai urus masa kerja, JS masing-masing kena la tau. Ha, kakak kat opis tu jangan nak mengumpat je kejenya, sakit dah telinga ni dengar. Sudah-sudah lah kak, cerita anak Kak Timah belakang rumah ke, anak Cik Ton selang lima baris ke tak payah la bawak sampai opis. Hahahaha.. 

-wakil customer kedai makan,pekerja opis under air cond, dan insan yang tak puas hati.Sekian.

*kepenatan hari ni jadi mat despatch @ posmen penghantar surat.. hmm.. nampaknya dua cita-cita dah tertunai.. tinggal satu je..hehe..



11 comments:

miza kimbum said...

eh,btl la,setuju sgt XD

biQa Hatmin said...

hehe..memang kdg2 yg tgk pun geram..haha

Azhafizah[フィザ] said...

dorang amek mood cuti sekolah kot tu..hihi

merahitujambu said...

cuti sekolah ke x cuti ke sama je bg sy..=_=

ParkAir said...

Kalau keje tak ikhlas macam tu lah jadinya!

keri ikhwan said...

aku nak cuti je time cuti skolah ni :)

biQa Hatmin said...

fiza: betul2 amik mood.haha
MIJ: sama la dgn titewww..hehe

Parkair: ngada2 kan diorg ni... dah dpt keje tu keje la helok2..haha

keri: ala memang cuti kau pun...haha untunglah cikgu...haha

Nana Hana Hatmin said...

tu penanam anggur kt umah tu acane plak? hahahaa

Ahmad Haziq Azlan said...

kami tak cuti pon

JR said...

Saya baru balik bercuti....cuti2 Malaysia...

dong dong23 said...

coach outlet
nike blazers
nike air huarache
jordan retro
christian louboutin shoes
michael kors handbags
cheap jordans
louis vuitton handbags
nike uk
kate spade
cheap oakley sunglasses
mont blanc pens
kobe 9
true religion jeans
giuseppe zanotti
celine handbags
vans shoes outlet
true religion
gucci outlet
louis vuitton handbags
michael kors outlet
designer handbags
nike free run
rolex watches
michael kors outlet
nike uk
ralph lauren
michael kors handbags
oakley outlet
jordan 4
michael kors outlet
louis vuitton
vans shoes
louis vuitton handbags
gucci outlet
michael kors outlet
timberland outlet
nike air jordan
adidas shoes
adidas ultra boost
20167.12wengdongdong