Tuesday, September 27, 2011

Daftar Blog pada Google, Yahoo dan Bing?

Masa aku tengah buat lawatan sekolah dengan blogwalking, alkisah terjumpa pulak dengan satu info pasal blog ni. Almaklumlah orang baru..hehehe. Membantu jugak lah untuk blogger baru macam aku ni. Ianya adalah berkaitan dengan bagaimana caranya untuk daftarkan blog kita pada search engine seperti abang Google, Akak Yahoo! dan Adik Bing..Banyak jugak tempat lain boleh daftar yang diorang gelar ape tu innity nuffnang ke hape ntah dan lain-lain lah. So sekarang aku cuma nak try agar nama aku terindeks dalam carian insan sejagat kat luar sana. Ape lagi jom try!  


 DAFTAR GOOGLE
Cara mendaftar blog ke Abang Google:

STEP 1
Pergi ke website ni: Abang Google

STEP 2

Isi URL: URL blog korang
Word verification: Kata laluan pengesahan yang ada kat situ (tulis balik jer)

STEP 3

Pastu KLIK Add URL.. tadaaa! settle..


DAFTAR YAHOO!
Cara mendaftar blog pada Akak YAHOO!

STEP 1

Pergi website ni : Akak Yahoo!

STEP 2

*before daftar kene ada akaun Yahoo dulu sebab nak kene log in .So buat lah akaun kalau tak ada lagi ok.

1. Klik submit website or webpage
2. URL: Isi dengan URL blog korang
3.Pastu Klik submit URL

STEP 3

Ini step untuk masukkan alamat feed

1. Klik Submit A Site Feed
2. URL: Isi dengan URL blog korang
3. Kemudian, Klik submit feed.
4. Korang kene masukkan atom.xml dan klik Add Feed
*Blogger macam kita ni tambahkan saja atom.xml di belakang URL blog korang tu

contoh:
http://biqahatmin.blogspot.com/atom.xml

Ok, Akak Yahoo punya hal dah settle!


DAFTAR BING
Cara mendaftar blog pada Adik Bing:

STEP 1
Pergi website ni :Adik Bing

STEP 2

Word Verification: Masukkan la huruf pengesahan tu ha..
URL: Masukkan URL blog korang

STEP 3
Kemudian KLIK submit URL. Selesai sudah..


Tamat sudah pengajian tentang cara nak daftar blog pada enjin carian yang tiga ketul ni. So, menatang ni bukan kene buat hari-hari..cukuplah seminggu sekali ikut kemampuan zahir dan batin. Jadi, ni lah aku punya cerita pasal benda ni. Kalau nak buat silakan..tapi kalau tak aku pun serius tak dapat tolong.

Selamat men








3 comments:

Adie Achim said...

Salam 1 blog!
Jalan-jalan cari blog. Nice one! Visit me back ok. TQ! Follow u :)

BiQa HatmiN said...

done follow u back! :) tq ... share2 la yer :)

Thaqif said...

done follow u back! :) tq ... share2 la yer :)

Cerita Pawer!