Wednesday, September 28, 2011

Tutorial Buat Header Macam BiQa Hatmin

Salam!!!!

Hye tawan-tawan! cuba korang tengok tajuk post kali ni...tuuu atas tuu.. faham kan .. good..
Actually sebelum ni aku pun tak tau macam mana nak buat menatang tu... ramai kata pakai photoshop la ape la..Sumpah! aku tak pandai sgt.. Dah pnah try buat tapi cacat je memanjang..so malas la..

Nak di jadikan cerita, once upon a time.. 
Aku terjumpa dengan satu software untuk buat logo ni.. sebab aku memang suka cari software merapu ni..
terjumpa la satu software hasil pertolongan Abang GOOGLE .. dan korang boleh try download menda ni..siap ada patch keygen lagi..pandai la korang baca readme file tu nanti.haha

OK..pendekkan citer la ni permintaan kawan blog aku iaitu Sedara Hakimi.. tq follow ye :)

Step 1:
Download software ni dan patch kan. Kalau tak nanti ada tulisan TRIAL beso-beso kat header tu padan muka.haha

Step 2:
Ikut contoh step gambo ni..aku pun taktau korang paham tak..tapi cuba je lah..papehal korang inform aku..ok! DEAL.

 First: Bila korang bukak je software tu.. suka hati korang la nak guna symbol2 tu or tak..aku serius tak nak.haha
 Next: Yang ni pun sama..aku ikut standard asal..malas nak tukar2 sebab nanti cacat lagi.haha
 Next: Delete je benda ni...haih semak :p
 Next (berapa kali next daa): OK korang tekan icon text tu dan edit la ikut tulisan yg best dan menarik
 Nampak tak?? Macam tu la aku edit..kasi adjust baik punya...
Korang buleh jugak tukar background..bagi yang nak ada background la.. aku buat transparent ..hehe .
 TADAA!!!!! ha maka terciptalah sebuah karya AGUNG hasil ciptaan aku..
Kalau nak FONT yang cantik-cantik korang ushar sini: AKU ADALAH FONT CANTIK
 Confirm ni bukan next: korang import image pastu untick 'has background ' kalau nk buat transparent (abaikan TRIAL tu) 

JENG JENG JENG.... dah siap dah pun...ni lah hasil yang tak seberapa.. masukkan kat header image tu..insya allah kalau takde aral ia akan elok jer..kalau cacat pandai-pandai la gubah sendiri..


SEKIAN .harap ok la post ni..


P/S: sorry aku tak pandai nak ajar orang..tp aku buat-buat pandai jer lah.ok eh?





22 comments:

KaK LimAh Si SupiR said...

ehehe..tq ^_^ nk try bwat nt :P

BiQa HatmiN said...

persilakan...hehe :) nanti nak tgk okey.

UYC said...

uiyooo gler sempoi :P

BiQa HatmiN said...

:) ala cuba2 jer..hehe

Wawa Tasliman said...

wah kreatif & rajinnya.. boleh buatkan wawa punya banner tak? :)

BiQa HatmiN said...

wawa...nak ker? xde lah kreatif..kalau nak ape salahnye..hehe

gilaweb said...

cool jgk kamu pnya design nice job

BiQa HatmiN said...

thanks gila web :)

imaza93 said...

nice sharing! :D

Sha said...

nih bley try cube nih..
thx 4 d tuto ;)

BiQa HatmiN said...

imaza: tq

Sha: ur welcome :) gudluck

nurkaloi said...

nice !
softwre pe ni erk
t kaloi cer try jugak laaa ^__^

BiQa HatmiN said...

kaloi... software aurora 3d..ada link dia boleh download tu... :)

diana said...

kamu belajar kat mana benda ni??
akak nak buat jugak la..

BiQa HatmiN said...

belajar sendiri...actualy tu software untuk buat logo...hehe try la..kalau dah pandai nanti best...menarik :)

Ekmi Rabat said...

wah..bijak2. tp kena kreatif gak ni, sya x reti bab2 design ni

My Latest Entry: The Greatest Love Story Earth Ever Had.

imaza93 said...

Biqa, ima dah try download, tapi trial je? tak tau cemana caranya?

Eyra Daniel Arshad said...

biqa..nie download-II nie kena byr tak..mne la taw kowt-II kne byar kew..huhuhuhux..

BiQa HatmiN said...

@imaza93 gunakan keygen... nanti dia jadi full version

BiQa HatmiN said...

@Eyra Daniel Arshad download tu free je..dah download patch kan keygen.hehe

NiDiA FanTasiE said...

kak biqa .. saya tak dapat download .. huhu .. sedih .. apa kata kak biqa hantar setup mende tu kat email saya .. =) .. haha kerja nak senang jer ..

NiDiA FanTasiE said...

err ,, kak biqa tahu tak email saya ..? nanti sye bg email kat fb yer